Leeways

Vijf karakters, vijf meningen. Het lijkt een recept voor een ramp, maar in geval van Leeways is het gevolg een kolkende mix van zonnige muziek en harde levenslessen. Noem het reggae met ballen, noem het uitbuikrock, noem het waarheidsfunk. Leeways richt zich op je heupen en je hersenen.

De achtergronden van de vijf bandleden van Leeways lopen uiteen: gitarist Andrej en drummer Amir hebben Russisch-joodse en Israëlische wortels, zanger rapper Benjamin T en bassist Timothy Riley komen van de Antillen terwijl het grote Keltische kruis op de onderarm van zanger Siggy verraadt waar de reus met de dreads zijn zachte blauwgroene ogen vandaan heeft: uit Frankrijk. Hij is Surinaams-Bretons, zeg maar: zwoel en ruig. Siggy is zowat de vleesgeworden definitie van Leeways.

‘We accepteren geen nee’, is volgens gitarist Andrej het motto van Leeways: iedere zaal, elke wei, of er nu tienduizend man voor hun neus staan of tien, of het nu een veld vol metalheads is, een strandtent met skatepunks, de finale van de Grote Prijs van Nederland (die Leeways in 2014 won) of de reggaewei van de Zwarte Cross is: niemand kan Leeways weerstaan. Echt niet. De mix van stijlen, de zelfverzekerdheid van de groep, de ervaring die ze in de afgelopen jaren hebben opgedaan zorgt ervoor dat de mannen nergens voor terugschrikken.

Ook niet voor een sterke mening. De reggae, de hiphop en de rock waaruit Leeways put, kennen allemaal een traditie van ‘zeggen waar het op staat’. Leeways zingt over eigen ervaringen met de multi-culturele samenleving, zowel goed als slecht. Over geweigerde verblijfsvergunningen van vrienden, over aan de onderkant van maatschappij leven, over familiegevoel, over reizen en hoe we allemaal kinderen van deze aarde zijn. Die een feestje willen. Net als de band. Want ook dat is Leeways, volgens Andrej: ‘Leven als koningen en koninginnen, met wat te drinken daarbij.’

Dans met ons op de muziek van Leeways op SMKMRKT Pinksterfestival!